Joomla Free Template by FatCow Hosting
introsite5.jpg

Ioan Vasiu - cetatean de onoare al Comunei Periam

Publicat: Luni, 22 Decembrie 2014

Pe 22 decembrie 2014, la orele 12, la sediul Primăriei Periam, Dl primar Dumitraş Cornel a îmânat diploma de cetăţean de onoare D-lui Vasiu Ioan. La ceremonie au participat consilieri ai Comunei Periam, profersori si invitaţi. Au luat Cuvântul d-na prof. Comloşan Aurelia, D-na prof. Brădiceanu Eufrosina şi dl. primar Dumitraş Cornel. Ceremonia s-a finalizat cu o cuvântare din partea d-lui Vasiu Ioan.

 Biografie:

Domnul Ioan Vasiu s-a născut la data de 4 ianuarie 1949, în comuna Periam din judetul Timis, fiind al treilea copil al familiei Victor si Valeria Vasiu. Scoala generală si liceul le-a urmat si absolvit în comuna natală si din acea perioadă datează si primele încercări literare, unele dintre poeziile sale fiind adeseori afisate la gazeta de perete a institutiei de învătământ sau recitate la serbările organizate de scoală. Pentru că nu a reusit la examenul de admitere la Facultatea de Filologie din Baia Mare, în vara anului 1967, când a terminat liceul, a fost încorporat în armată, în luna februarie a anului 1968. Stagiul militar l-a satisfăcut la Oradea si Cluj, trecând în rezervă în vara anului 1969.

Ca militar în termen, a avut marea bucurie de a-si vedea prima poezie tipărită într-o publicatie. Poezia purta titlul simplu „Pace”, fiind publicată în paginile ziarului editat de Ministerul Apărării Nationale, de atunci.

După armată, s-a angajat ca bibliotecar în cea mai vestică localitate a tării, comuna Beba Veche, si timp de trei ani si-a continuat studiile, la fără frecventă, reusind să se specializeze în biblioteconomie si dialectologie, la Timisoara si Brasov. În paralel, a început să colaboreze la mai multe publicatii din tară, după ce a debutat în paginile revistei literare Orizont din Timisoara, în noiembrie 1970. Poeziile, reportajele si însemnările sale au văzut lumina tiparului în revistele România Literară, Flacăra, Luceafărul, Tribuna (Cluj-Napoca), Vatra (Târgu-Mures), Orizont (Timisoara), Transilvania (Sibiu), Arges (Pitesti), Familia (Oradea), Contemporanul, Opinii culturale siRitmuri hunedorene (Deva), Confluente (Oravita), Reflex (Resita), LitArt (Târgu-Mures), dar si în paginile unor ziare precum Scânteia, Scânteia tineretului, Drapelul rosu (Timisoara), Zori noi (Petrosani), Flamura (Resita), Târnava (Târgu-Mures), Cuvântul liber (Deva),Călăuza (Deva), Lugojul (Lugoj), Informatia Orăstiei si Palia Expres (Orăstie) si altele. O bună si fructuoasă colaborare a avut si cu Suplimentul literar-artistic al Scânteii tineretului (SLAST) condus de Ion Cristoiu. Între anii 1983-1985 a participat la trei turnee de documentare ale Cenaclului „Confluente” la Galati, Miercurea Ciuc si Iasi, cenaclu ce functiona pentru tinerii scriitori, pe lângă SLAST. Atât înainte de 1989, cât si după 1990, Ioan Vasiu a absolvit mai multe cursuri de jurnalistică si a obtinut importante premii la prestigioase concursuri literare de poezie si reportaj, organizate la Sebes, Timisoara, Deva, Piatra-Neamt, Oradea, Cluj-Napoca, Sibiu, Târgu-Mures si Sighetu-Marmatiei.

Debutul editorial s-a produs în anul 1973, când un grupaj de poeme semnate de Ioan Vasiu a fost inclus în Caietul de poezie al Editurii Eminescu, tipărit în urma celui dintâi concurs de debut organizat de binecunoscuta editură din Bucuresti. Alte lucrări publicate: „Câmpiile de germinare”, versuri, Editura Litera Bucuresti, 1984; „Vis cu ochii deschisi”, versuri pentru copii, Editura Ion Creangă, Bucuresti, 1988; „Refluxul iubirii”, versuri, Editura P.C.Graf, Deva, 1994; „Bolnav de poezie”, 2012, versuri, Editura Măiastra, Târgu-Jiu, „Aruncând cu pietre după vânt”, 2012, versuri, Editura Emma, Orăstie, „Caligrafii sentimentale”, însemnări si reportaje, Editura Emma, Orăstie, 2013. De asemenea a apărut în volumele colective „Planeta cărbunelui”, reportaje, Editura Eminescu, Bucuresti, 1984 (în colaborare); „Călătorie spre izvoare”, antologie de reportaje, Editura Eminescu, Bucuresti, 1986 (în colaborare); „Flori pentru mama”, antologie de poezii închinate mamei, Editura Emia, Deva, 1997 (în colaborare). Ioan Vasiu este prezent cu date biografice si referiri la creatia sa literară în paginile unor dictionare tipărite în ultimii ani, printre care:„500 debuturi literare” – istoria debutului scolar al scriitorilor români (1820-1980), Tudor Opris, Editura Porto-Franco, Galati, 1991;„Mic dictionar al literaturii pentru copii”, Gratian Ordean, Editura Sigma Plus, Deva, 1998; „Personalităti hunedorene”, Maria Razba, Biblioteca Judeteană Hunedoara, Deva, 2000; „Orăstie – Enciclopedie”, Petru Baciu, Editura Corvin, Deva, 2001 si „Radio Timisoara – o istorie vorbită”, Corneliu Faur, Editura Artpress, Timisoara, 2005; „Personalităti române si faptele lor 1950-2000”, Constantin Dârtu, Editura StudIS, Iasi, 2011.

Începând cu toamna anului 1990 si până în anul 2008 a fost corespondent pentru judetul Hunedoara la Radio Timisoara, unde aproape zilnic a transmis relatări despre evenimentele, întâmplările si faptele oamenilor din perimetrul hunedorean. Timp de doi ani, între 1994-1996 a fost si redactor în cadrul Studioului de Televiziune 3TV Deva, unde a realizat emisiunea interactivă, de mare interes, având ca generic „Invitatii Orăstiei”.

Din luna martie 1993 si până în aprilie 1996, Ioan Vasiu a fost redactor sef al publicatiei, cu aparitie lunară„Informatia Orăstiei”. Din noiembrie 1996 si până în prezent este redactor sef al săptămânalului „Palia Expres”, care detine la ora actuală recordul de a fi cea mai longevivă publicatie din judetul Hunedoara. Unele dintre poeziile sale au fost puse pe note de compozitorii George Grigoriu, Laurentiu Profeta, Ioan Popa si Ion Nicorescu. Împreună cu Marcel Hategan, mai tânărul său coleg de redactie, Ioan Vasiu a încercat să grupeze în jurul publicatiei pe care o conduce pe cei mai talentati creatori de literatură din „orasul Paliei”. Asa s-au pus bazele Cenaclului Palia Expres, un adevărat laborator de creatie. O altă implicare în viata spirituală a localitătii care l-a „adoptat” si la care tine atât de mult, a avut loc în primăvara anului 1996, când Ioan Vasiu a obtinut licenta si a pus bazele primului studiou de radio privat din Orăstie – Radio COLOR – al cărui prim director a fost si care emite si astăzi pe frecventa de 90,3 Mhz – FM. În anul 2013, Liga Scriitorilor Români i-a acordat un premiu, la sectiunea poezie, pentru volumul intitulat „Bolnav de poezie” tipărit în 2012.

Pentru meritele sale deosebite, pentru implicarea sa în problematica Orăstiei, Ioan Vasiu a primit mai multe diplome si medalii din partea autoritătilor locale, a unor institutii si organizatii nonguvernamentale.

Publicatii:

• 1984 - Câmpiile de germinare;

• 1988 - Vis cu ochii deschisi (republicată în 2012);

• 1994 - Refluxul iubirii;

• 2012 - Aruncând cu pietre după vânt;

• 2012 - Bolnav de poezie;

• 2013 - Caligrafii sentimentale.

Biografie de Bradiceanu Eufrosina Accesări: 3505