Joomla Free Template by FatCow Hosting
introsite1.jpg

Modificări importante la L10/1995 privind calitatea în construcții

Category: urbanism Published on Thursday, 03 September 2015

În luna iulie 2015 a fost actualizată Legea 10/1995 privind calitatea în construcții care vine cu modificări importante pentru persoanele care construiesc imobile. Printre aceste modificări sunt și cele mediatizate prin care chiar și persoanele care construiesc un imobil în regie proprie este obligat să angajeze un diriginte de șantier.

Pentru a fi sigur că veţi angaja un diriginte autorizat, nu trebuie decât să căutaţi pe site-ul Inspectoratului de Stat în Construcţii (isc-web.ro), la rubrica Autorizări, Registrul Diriginţilor de Şantier Autorizaţi de ISC.

Mai jos puteți citi câteva dintre cele mai importante atribuții ale unui diriginte de șantier:

- urmăreşte respectarea legislaţiei cu privire la produsele de construcţii, respectiv: existenţa documentelor de atestare a calităţii, corespondenţa acestora cu prevederile cuprinse în documentele de calitate, proiecte, contracte;

- interzice utilizarea materialelor de construcţii necorespunzătoare sau fără certificate de conformitate, ori fără agrement tehnic;

- verifică existenţa autorizaţiei de construire, precum şi îndeplinirea condiţiilor legale cu privire la încadrarea în termenele de valabilitate;

- predă către investitor/utilizator actele de recepţie şi cartea tehnică a construcţiei, după efectuarea recepţiei finale.

Cu alte cuvinte, dirigintele de şantier vă ajută să obţineţi lucrări de bună calitate, rezistente în timp, să optimizaţi, să reduceţi consumurile de materiale şi manopera, să nu fiţi înşelaţi, încărcaţi la situaţiile de plată şi să fiţi în legalitate.

La articolul 17 este prezentată receptia constructiilor care ”constituie certificarea realizarii acestora pe baza examinarii lor nemijlocite, in conformitate cu documentatia de executie si cu documentele cuprinse in cartea tehnica a constructiei. Cartea tehnica a constructiei cuprinde documentatia privind proiectarea, documentatia privind executia, documentatia privind receptia si documentatia privind urmarirea comportarii in exploatare si interventii asupra constructiei, se intocmeste prin grija investitorului si se preda proprietarului constructiei, astfel: documentatia privind proiectarea si documentatia privind executia, la receptia la terminarea lucrarilor, iar documentatia privind receptia, precum si documentatia privind urmarirea comportarii in exploatare si interventii asupra constructiei la receptia finala a lucrarilor de constructii. Proprietarii constructiilor au obligatia sa pastreze si sa completeze la zi documentatia tehnica privind urmarirea comportarii in exploatare si interventii asupra acestora. Prevederile din cartea tehnica a constructiei referitoare la exploatare sunt obligatorii pentru proprietar, administrator si utilizator. In cazul asociatiei de proprietari, cartea tehnica a constructiei se pastreaza si se completeaza la zi de catre administrator. La instrainarea constructiei, cartea tehnica se preda noului proprietar. Receptia constructiilor se face de catre investitor/proprietar, in prezenta proiectantului si a executantului si/sau reprezentantilor de specialitate, legal desemnati de acestia.”

Atenţie! Persoanele care nu vor angaja un diriginte de şantier pentru a verifica execuţia lucrărilor riscă amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.

Hits: 2432